
Fem klimatsmarta grönsaker
Vego
Läs mer
Vego
Läs mer
Att äta mycket grönsaker har vi lärt oss från barnsben att vi ska göra. En tredjedel av tallriken ska vara färgglad för att vi ska må som allra bäst. Men har du tänkt på att när det gäller grönsaker finns det dem som är mer klimatsmarta än andra? Självklart är det alltid bra att välja grönsaker utefter säsong, men vi hjälper dig här nedan att lista fem olika grönsaker som alltid har minst klimatpåverkan.
Morot
Att äta mycket morot är både bra för dig och klimatet. Morot innehåller beta-karoten som blir till A-vitamin i vår kropp. Mörkare morötter som stått längre i jorden innehåller mer beta-karoten än de små ljusare morötterna. Det finns morötter året om i butikerna att få tag på som smakar bra. Glöm inte att välja ekologiska och svenska morötter för att vara så klimatsmart som det bara går!
Broccoli
Broccoli är precis vad den ser ut som: nyttig, hälsosam och näringsrik! Broccoli är en väldigt populär grönsak som går att variera till det mesta och den består bland annat utav både A, C och K-vitamin. Du kan äta broccolin både rå i exempelvis sallader, eller kokt broccoli som passar till det mesta. Tänk på att äta hela broccolin för att minska matsvinnet, stjälken smakar minst lika bra som broccoli huvudet!
Rödbeta
Den färgglada betan som man ätit i många år men som fortfarande är en mycket populär grönsak. Vem gillar inte rödbeta, getost och honung? Rödbetssmoothie? Eller varför inte det gamla hederliga; rödbetor ihop med pytt i panna? Ja, den här betan går verkligen att variera i oändlighet. Som grädden på moset är den även otroligt bra för ditt immunförsvar och en väldigt klimatsmart grönsak som går att äta året runt!
Blomkål
Blomkålen – släktingen till den fantastiska broccolin! Även den här godbiten innehåller mängder av vitaminer och mineraler, inte minst C-vitamin. Blomkålen går att variera på flera sätt. Att äta den rå när den är som allra mest färsk är underbart gott. Det går lika bra att använda den i sallader, koka, göra puré eller inte minst göra pizzabotten av den! Prova dig fram så hittar du snart ditt favorit-sätt.
Lök
Vad föredrar du; gul lök, rödlök, vitlök eller kanske schalottenlök? Oavsett vad du väljer så är lök både nyttigt och gott på alla sätt! Lök innehåller väldigt mycket av bland annat proteiner, fibrer och C-vitamin. Lök smakar minst lika bra att äta rå som stekt. Så pressa ner vitlök i din matlagning, hacka lök och stek den, eller ha lök i salladen med gott samvete för både din hälsa och klimatet!