Just veckan efter nyår (och andra storhelger) reas ofta delikatesser ut i matbutikerna. Hjortinnerfilé för samma pris som fläskkotlett, anklevermousse och hummer kostar som en bit torsk. Så varför inte passa på att inleda året med en njutbar vecka.
Säsongen för musslor är nu under vinterhalvåret. Det är då de är både godast, säkrast att äta och billigast. Blåmusslor är faktiskt det billigaste skaldjuret vi har i Sverige, så vad passar väl bättre än att njuta av dessa under årets fattigaste månad. Det här är verkligen budgetlyx i ett litet skal. Kanske har du slattar av vitt vin och bubbel kvar sedan nyårsafton. Det funkar utmärkt att använda i matlagning. Och har du saffran kvar sedan julbaket kan det med fördel användas i aioli eller direkt i musslorna.
Här kommer ett recept på Moules marinières.
Det här behöver du:
- 1 kg blåmusslor
- 1 hackad rödlök
- 1⁄2 dl olivolja
- 2 msk tomatpuré
- 2 vitlöksklyftor
- salt
- 2 dl torrt vitt vin (utan fatkaraktär) alt. 2 msk vinäger + vatten
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl spad från musseluppkoket
- svartpeppar
- 1 knippe bladpersilja
Så är gör du:
- Skrubba musslorna med en rivig svamp under rinnande vatten och dra bort eventuellt ”skägg”. Knacka redan öppna musslor försiktigt mot diskbänken. Släng de musslor som inte sluter sig.
- Fräs löken i olivoljan i en kastrull, tillsätt tomatpuré och pressa i vitlök.
- Koka upp saltat vatten i en annan kastrull. Lägg i musslorna i det kokande vattnet och låt dem koka tills de öppnat sig.
- Fiska upp alla musslor som öppnat sig och lägg dem i kastrullen med löken. Häll på vin, grädde, några deciliter av musselspadet samt lite salt och peppar och vänd runt musslorna. Låt sjuda under lock i några minuter.
- Hacka persiljan och strö över musslorna vid servering. Servera med ett gott bröd och en hemslagen aioli, eller klassikern pommes frittes.