
Briochesemlor med choklad
Dessert Nyheter
Se recept
Dessert Nyheter
Se recept
100 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
2 ägg
1 dl socker
1 msk stötta kardemummakärnor
2 krm salt
7 dl vetemjöl
Deg (kastrull + bunke): Smält 100 g smör på medelvärme i kastrullen. Tillsätt 2 ½ dl mjölk och låt det bli 37°. Smula 25 g jäst i bunken. Häll i 1 dl av mjölkblandningen i bunken och rör till jästen löst upp sig.
Tillsätt resten av vätskan, 1 ägg, 1 dl socker, 1 msk stötta kardemummakärnor och 2 krm salt i bunken. Blanda i ca 7 dl vetemjöl och arbeta ihop det till en smidig deg, den ska släppa från bunkens kanter.
Låt degen jäsa under en bakduk i 30 min och sätt ugnen på 250°.
Bullar (ugnsplåt + bakplåtspapper): Ta upp degen ur bunken och knåda den på en mjölad arbetsbänk. Dela degen i 12 bitar (för 12 st) eller 24 små bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på plåten. Låt bullarna jäsa under bakduk ytterligare ca 20 min.
Pensling (skål): vispa upp 1 ägg i skålen och pensla bullarna med ägget. Grädda dem sedan mitt i ugnen i ca 10 min (om du gör minisemlor så grädda dem något kortare tid).
200 g sötmandel
äggvita från 2 ägg
3 dl florsocker
Mandelmassa (matberedare): Mixa 200 g sötmandlar till ett fint pulver i en matberedare. Alternativt finhacka dem. Blanda i 3 dl florsocker. Vispa ner 2 äggvitor och mixa detta till en krämig massa.
2 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
Vispa upp grädden i en bunke. Finhacka chokladen och blanda sedan ner den i den vispade grädden.
Skär av toppen på briochebröden och gröp ut lite av innehållet i bottenbullen. Fyll med mandelmassa. Spritsa ut chokladgrädden på mandelmassan. Toppa med locket och pudra över florsocker.
Färdigt att serveras!