Barn som inte vill äta

Övrigt

Läs mer

Strejkar dina barn vid matbordet? Sitter de och petar och gnäller? Både barn och vuxnas smaklökar behöver vänjas vid olika smaker. Barn har ca 10 000 smaklökar och vi vuxna bara 3000. Därför måste man ha lite överseende med att barn behöver längre tid på sig för lära sig uppskatta olika sorters mat. Ett barn kan behöva smaka något tio gånger innan de gillar det. Första gången kanske de bara tittar lite på en brysselkål, andra gången kanske de luktar på den försiktigt och tredje gången kanske de vågar sig på att slicka lite på den. Sådär får man hålla på. De tittar på vad vi vuxna gör. Om vi öser beröm över maten, kommer de att påverkas positivt.

FEM BARNÄTARTIPS

  1. Ge dina barn alla typer av mat och inte bara typiska barnrätter som fiskpinnar. Låt de t.ex. äta gojibär, majrova, makrill och viltkött. När du introducerar något nytt, servera gärna något gammalt och bekant samtidigt.
  2. Satsa på att ge dem råa uppskurna grönsaker före middagen, direkt från skärbrädan i köket eller ge dem grönsakerna framför TV:n, där stoppar barn i sig vad som helst. Testa kålrabbi, blomkål, morot och sockerärtor.
  3. Undvik att ge barnen mjölk att dricka till lunch och middag. Det räcker med frukost och mellanmål. Risken är att de dricker sig mätta på mjölk. Dessutom försvårar kalcium upptaget av järn i kroppen.
  4. Undvik att generellt äta frukt efter maten. Jag fastnade ett tag i den fällan, tills jag kom på att barnen lärt sig att det kommer frukt efter och att de därför inte behöver äta sig mätta på middagsmaten.
  5. Se till att det finns många färger på tallriken, det är tilltalande för både barn och vuxna.

Lycka till!