Lax med rostad blomkål, lagrad ost, kapris och ruccolacrème
Lax med rostad blomkål, lagrad ost, kapris och ruccolacrème
Lax med rostad blomkål, lagrad ost, kapris och ruccolacrème

Lax med rostad blomkål, lagrad ost, kapris och ruccolacrème

349506918470005
Rostad blomkål och lax1 blomkål1 fp potatis, 450 g2 msk olivolja1 fp kapris, 100 g2 krm salt2 krm svartpeppar½ citron1 fp laxfilé, ca 450 g2 krm salt1 fp riven hårdost, 50 gRuccolacrème1 vitlöksklyfta½ fp ruccola, ca 30 g1 fp crème fraiche, 2 dl1 msk dijonsenap2 krm saltTill servering ½ citron½ fp ruccola, ca 35 g
0 kr
1. Förbered: Sätt ugnen på 225° varmluft. Ta fram en ugnsplåt + bakplåtspapper, tallrik, stavmixer och mixerbunke.2. Rostad blomkål och lax: Skär bort nedersta biten på blomkålstammen, plocka de blad som är skadade. Dela resten av blomkålen i bitar och buketter (använd även stam och blad). Fördela blomkålen och potatis över plåten. Tillsätt olivolja, avrunnen kapris, salt, svartpeppar och blanda väl. Riv citronskal över plåten och pressa över citronsaft från en halv citron. Sätt plåten mitt i ugnen i ca 20 min. Skär laxen i 8 jämnstora bitar, låt skinnet sitta kvar. Lägg bitarna på tallriken och strö salt över bitarna.3. Ruccolacrème: Grovhacka vitlök och hälften ruccolan. Blanda i mixerbunken med crème fraiche, dijonsenap, salt och mixa till en slät sås.4. Rostad blomkål och lax: Ta ut plåten från ugnen och fördela riven ost över plåten. Lägg laxbitarna på plåten med skinnsidan uppåt. Sätt in plåten i ytterligare 10 min. Skär resten av citronen i klyftor.5. Ta ut plåten från ugnen och låt den svalna något. Ta bort skinnet från laxen (valfritt). Fördela resten av ruccolan över plåten och servera med ruccolacrèmen och citronklyftorna.