chokladprliner

Alla Hjärtans dags praliner

Dessert

Se recept

Att göra egna chokladpraliner är faktiskt inte så svårt. Lite framförhållning och lite pill men så värt det. Lägg dem i en fin ask, pynta med lite blommor och ge bort till en kär vän. Vi lovar, det kommer bli så uppskattat!

Variant 1

Ingredienser

200 g valfri choklad (välj din favorit)

Hasselnötter, mandlar eller frystorkade bär.

Steg 1

Hacka 200 g valfri favorit choklad och lägg i en skål.

Steg 2

Hetta upp 4 dl vatten i en kastrull och lägg skålen över kastrullen. Smält chokladen under omrörning och fördela sedan i pralinformar. Använd gärna en pralinform i silikon, då blir det lättare att få ur chokladen när den stelnat.

Steg 3

Toppa med en halv hasselnöt, mandel eller frystorkade bär. Ställ i kylen för att stelna i minst 2 timmar.

Variant 2: Tempererad choklad

Ingredienser

100 g mörk choklad

100 g mjölkchoklad

Hackade nötter eller frystorkade bär

Steg 1

Temperera choklad: Hacka 100 g valfri mörk choklad och lägg hälften av chokladen i en skål. Hetta upp 4 dl vatten i en kastrull och lägg skålen över kastrullen. Smält chokladen under omrörning tills chokladen når 40 grader.

Steg 2

Ta bort chokladen från värmen och rör ner resterande choklad till den smält helt. Fördela chokladen i pralinformar och låt stelna i kylen i ca 1 timme. Under tiden chokladen stelnar börjar ni med andra lagret choklad.

Steg 3

Hacka 100 g valfri mjölkchoklad och lägg hälften av chokladen i en skål. Hetta upp 4 dl vatten i en kastrull och lägg skålen över kastrullen. Smält chokladen under omrörning tills chokladen når 38 grader.

Steg 4

Ta bort chokladen från värmen och rör ner resterande choklad till den smält helt. Fördela mjölkchokladen över den mörka chokladen. Toppa pralinerna med hackade nötter eller frystorkade bär. Låt stelna i kylen i minst 2 timmar.